Parodontologie is het gespecialiseerde gebied binnen de tandheelkunde dat zich richt op de studie, preventie, diagnose en behandeling van aandoeningen die de ondersteunende structuren van de tanden aantasten, met name het tandvlees en het omliggende kaakbot. Het doel van parodontologie is om een optimale mondgezondheid te behouden door tandvleesaandoeningen te voorkomen, te behandelen en te beheren.

Een gezonde mond begint met gezond tandvlees. Het tandvlees vormt de beschermende barrière rond de tanden en fungeert als een buffer tussen de bacteriën in de mond en het onderliggende kaakbot. Parodontale aandoeningen ontstaan wanneer bacteriën zich ophopen en zich vermenigvuldigen op de tanden en het tandvlees, wat leidt tot ontstekingen en infecties.

Gingivitis is de milde vorm van tandvleesaandoening waarbij het tandvlees rood en gezwollen kan zijn en gemakkelijk kan gaan bloeden bij het poetsen of flossen. Als gingivitis niet wordt behandeld, kan het zich ontwikkelen tot parodontitis, een ernstigere aandoening. Bij parodontitis verspreidt de ontsteking zich dieper in het tandvlees en begint het kaakbot te degraderen, wat uiteindelijk kan leiden tot verlies van tanden.
Bij Tandarts Ede voeren wij uitgebreide beoordelingen uit om de gezondheid van het tandvlees en het kaakbot te beoordelen. Behandelingen variëren van niet-chirurgische methoden, zoals professionele gebitsreiniging en wortelplanning, tot chirurgische ingrepen zoals flapoperaties om beschadigd bot te herstellen.

Effectieve mondhygiëne, waaronder regelmatig poetsen, flossen en professionele gebitsreiniging, speelt een cruciale rol in de preventie van parodontale aandoeningen. Naast het behandelen van bestaande aandoeningen, informeren wij u ook over goede mondverzorging en levensstijlaanpassingen die kunnen bijdragen aan het behoud van gezond tandvlees en kaakbot.

Al met al is parodontologie van vitaal belang voor het behoud van een sterke en gezonde basis voor het gebit. Door te streven naar optimale mondgezondheid via preventie, vroege diagnose en doeltreffende behandeling, dragen wij bij bij aan het behoud van een stralende glimlach en een gezonde algehele gezondheid voor onze patiënten.

EEN AFSPRAAK MAKEN?

Bent u een verwezen patiënt voor een implantaat, prothese of beugel? Vul dan uw gegevens in en wij nemen contact met u op!