Esthetische tandheelkunde wordt ook wel cosmetische tandheelkunde genoemd en omvat de tandheelkunde waarin het uiterlijk van het gebit met tandheelkundige hulpmiddelen verfraaid wordt.

MOGELIJKE BEHANDELINGEN IN HET KADER VAN DE ESTHETISCHE TANDHEELKUNDE ZIJN:

  • het verhelpen van verkleuringen;
  • het aanplakken van ontbrekende delen aan een tand;
  • het veranderen van de vorm van een tand;
  • het dichtmaken van spleten tussen de tanden;
  • het optisch corrigeren van gedrongen tandstand.
  • Het bleken van tanden

Dit is een uitstekende oplossing voor tanden die na een “zenuwbehandeling” verkleurd zijn. Nadeel is echter dat niet met zekerheid van te voren te zeggen is of de behandeling het beoogde resultaat zal opleveren. Indien dit niet het geval is wordt het bleken vaak gevolgd door facing.

KUNSTHARSFACING

Deze zijn toepasbaar bij spleetjes tussen de tanden, afgebroken hoekjes en op verkleurde, misvormde en scheve tanden. Bij toepassing van facings is het van belang dat de Mondhygiëne optimaal is. Het tandvlees moet gezond zijn alvorens de facings te plaatsen. Nadeel van de kunstharsfacings is dat de levensduur beperkt is (3 tot 7 jaar). De behandeling duurt ongeveer een half uur per tand en is meestal geheel pijnloos.

PORSELEINEN FACING

Deze “schildjes” worden door de tandtechnicus aan de hand van een afdruk gemaakt. De tanden worden bij deze techniek in tegenstelling tot bij de kunstharsfacing wel geslepen. Bij het wegvallen van de porseleinen facing is er een afgeslepen tand zichtbaar. De kosten van deze facing zijn hoger dan de kunstharsfacing, maar de levensduur is beduidend langer.

TANDKLEURIGE VULLINGEN IN KIEZEN

Steeds vaker kiest men bewust voor tandkleurige vullingen in plaats van de zilverkleurige amalgaamvullingen. In de tandkleurige vullingen onderscheiden we drie verschillende soorten, met elk hun specifieke eigenschappen.

De composiet inlay is een kunsthars bestaande uit twee componenten. Door deze aan te schijnen met een blauw licht kan men het uithardingproces versnellen. Voordelen: deze vulling ziet er fraai uit, is relatief goedkoop en is in één zitting klaar. Nadelen: weinig slijtvast, dus een geringe levensduur. Door het krimpen bij het uitharden van deze vulling is er kans op lekkage.

De directe composiet inlay wordt door de tandarts in de mond van de patiënt gemaakt. Nadat het model is gemaakt gaat de inlay in een speciale oven om de massa uit te harden. Deze extra harde vulling wordt met een hechtlaag in een speciaal soort composietcement in de kies vastgelijmd. Voordelen: de vulling ziet er fraai uit en is goed bestand tegen slijtage. Deze vulling is ook beter bestand tegen lekkage. Nadelen: deze vulling is duurder dan een gewone vulling. Over de levensduur is nog weinig bekend.

Sinds een aantal jaren is het mogelijk inlays van porselein te maken. Na het boren en schoonmaken nemen we een afdruk van het boven- en ondergebit. De afdruk wordt vervolgens in gips gegoten, waarna er in het laboratorium porseleinen inlays op maat gemaakt worden. Intussen krijgt u een tijdelijke inlay van kunsthars. De inlay wordt met een hechtlaag en een speciaal soort composietcement in de kies gelijmd. Voordelen: slijtvast en weinig kans op lekkage. Grote gaten kunnen hiermee ook worden opgevuld. Nadelen: de hoge prijs van deze inlay. Over de levensduur is eveneens nog weinig bekend.

TANDKLEURIGE KRONEN

Kronen van metaal met opgebakken porselein zijn geschikt voor het vervangen van oude, uit metaal vervaardigde kronen.

EEN AFSPRAAK MAKEN?

Bent u een verwezen patiënt voor een implantaat, prothese of beugel? Vul dan uw gegevens in en wij nemen contact met u op!